Polish Strategy Fans Forum

psff.wayofwar.org
Teraz jest 8 wrz 2010 o 01:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2

Autor Wiadomość
 Temat: People's General Red Danger
PostNapisane: 29 maja 2008 o 17:47 
Cywil

People's General Red Danger (PeG-RD) to tzw. expansion pack do PeG, czyli pakiet stworzony przez użytkownika rozszerzający dotychczasowe możliwości PeG. PeG-RD obejmuje dwa teatry działań wojennych - Europę oraz Azję i region Pacyfiku. Pakiet zawiera 2 nowe e-file (w sumie prawie 1950
współczesnych jednostek), własną grafikę (ikony jednostek, flagi etc.), własny gameset (plik exe) oraz wszystkie niezbędne do gry mapy.

W przeciwieństwie do PeG, PeG-RD nie jest skoncentrowany przede wszystkim na 3 głownych państwach (USA, Chiny, Rosja). Na potrzeby Red Danger od podstaw stworzono 10 kampanii, obejmujących różne kraje (w tym małe np. Czeczenia) oraz 21 samodzielnych scenariuszy.

Oprócz Red Danger strona zawiera również wszystkie mapy PG2 skonwertowane do standardu S16 używanego przez PeG. Tym samym strona stanowi repozytorium map dla wszystkich istniejących obecnie wariantów People's General - tj. PeG Red Danger, PeG-WW2, PeG-WW1, PeG Napoleonic i innych.

Strona jest niestety w języku angielskim, choc bardzo prostym. Jeśli będzie cieszyła się powodzeniem u rodaków to stworzę w przyszłości również wersję polską.

Zapraszam do odwiedzenia strony.

http://reddanger.magma-net.pl/

pozdrawiam,
devore, autor PeG-Red Danger

Temat: Re: People's General Red Danger
PostNapisane: 29 maja 2008 o 19:52 
Generał brygady
Generał brygady

GG: 0
Miodzio, proszę pana! :-)

PostNapisane: 29 maja 2008 o 21:21 
Cywil

Komentarze pozytywne, negatywne (tuszę że konstruktywne) są mile widziane.

PostNapisane: 12 paź 2009 o 12:37 
Cywil

Niestety nie bardzo pasuje ten typ gry do odzwierciedlenia wojny w przyszłości. Pomijając już usieciowienie pola walki. Ale,
Mam awacssa ( ten samolot z grzybem na grzbiecie) osłanianego przez trzy f 22, a w grze jakby nigdy nic przebijają się po kolei dwa myśliwce wroga, które stają w miejscu nie stykającym się z moimi myśliwcami w niszczą mi awaccsa.
W rzeczywistości myśliwce byłyby zlokalizowane zaraz po wystartowaniu ze swoich lotnisk i eFy-22 zniszczyłyby go zanim zobaczyłby któryś z nich lub awacssa na radarze.

Teraz dopiero spojrzałem na datę postu :) :rotfl:

PostNapisane: 12 paź 2009 o 23:13 
Cywil

Owszem nie pasuje, i to całkiem.
Ale trudno z PeG, czyli rozwinięcia PG2 wykrzesać to czego oczekujesz. Samoloty (i okręty) w PeG-RD zostały dodane bocznymi drzwiami, gdyż programiści nie przewidzieli takiej możliwości. Taka implementacja niesie ze sobą zaburzenie równowagi w grze i uboczne konsekwencje, no i nijak się ma do odzwierciedlenia obecnego pola walki. Dlatego oprócz AWACS są inne, nazwijmy to "kontrowersyjne", elementy do których można mieć zastrzeżenia. W każdym bądź razie, moim zadaniem, równowaga została w RD utrzymana, choć można mieć różne wątpliwości do sposobów jej uzyskania jak i innych aspektów całego modu PeG-RD.

Tym niemniej zachęcam do gry w PeG-RD z innej perspektywy. Przede wszystkim z przymrużeniem oka na niepoprawne odzwierciedlanie współczesnego pola walki, tło polityczne i inne sprawy. Spójrz na nią jako atrakcyjniejszą formę gry w szachy. AI w PeG jest, jak sądzę, bardziej wymagające niż w PG2. Natomiast w RD w szczególności.

AWACS w PeG-RD to nieuzbrojony samolot z dużym zasięgiem "widzenia" (Spotting). I niczego więcej od nie można wymagać.

Tak więc zachęcam do spróbowania jakiejś kampanii w PeG-RD. Uwierz mi, że nawet AI może sprawić problem, zwłaszcza gdy ktoś ambitnie zechciałby zawsze bądź często osiągać Brilliant Victory.

PS.
Od czego są powiadomienia o poście :)

PostNapisane: 2 sty 2010 o 22:52 
Cywil

Wszystko racja, pograłem i czego trochę mi brakuje, to starszy sprzęt, mamy do dyspozycji tylko najnowszy?!
Dziękuję za odp.

M.in. z tego powodu poszukałem moda "cold war" na PG2, to chyba byłoby to, ale mam problemy z zainstalowaniem go na PG2.
Stąd prośba: Czy ktoś ma zainstalowany ten mod, po prostu pociągnąłbym go w całości, chętnie się w jakiś sposób oddźwięczę :)

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2