|
W związku z brakiem możliwości dalszego utrzymania serwisu Stahlhelm, zdecydowałem się na zaprzestanie dalszej działalności w środowisku PG2. Jest mi z tego powodu niezwykle przykro, tym bardziej że w dotychczasowe finansowe utrzymanie zaangażowani są osobiście członkowie Polish Strategy Fans Forum i Generals' Guild. W chwili obecnej nie jestem w stanie udźwignąć tego zobowiązania, nie chciałbym też zwracać się do nikogo z apelem o pomoc (tym bardziej, że w ciągu ostatnich 2 lat - z wielu powodów - nie angażowałem się zbytnio w działalność społeczności PG2). Po prostu uważam, że nie można po raz drugi wejść do tej samej rzeki.
Koniec wieńczy dzieło. Z chwilą uruchomienia serwisu Stahlhelm, nie istniało w Polsce jakiekolwiek forum dyskusyjne poświęcone grze PG2 (przynajmniej nic o tym nie wiem, a wierzcie mi, że sam szukałem takiej strony), polskojęzyczne strony związane z rozwojem gry PG2 należały do rzadkości, a użytkownicy chcący pobrać rozszerzenia do gry zmuszeni byli do korzystania z jednego tylko serwisu (który zaprzestał działalności kilka lat temu).
W chwili obecnej istnieją w Polsce prężne serwisy zrzeszające ludzi zajmujących się rozwojem PG2. Można liczyć na ich pomoc, wiedzę i wsparcie techniczne. Jeśli chodzi o dodatki do gry, można je pobrać z kilku lokacji. Istnieją co najmniej dwa potężne serwisy internetowe, udostępniające wszystkie suplementy poświęcone grze (z czego jedna z nich została ostatnio przetłumaczona na nasz język).
Tym samym, wydaje mi się, że misja, której podjąłem się w lutym 2004 r., została zakończona.
Chciałbym podziękować wszystkim, za okazane wsparcie i zainteresowanie, zwłaszcza członkom Polish Strategy Fans Forum i Generals' Guild, którzy przyczynili się do wydłużenia okresu funkcjonowania serwisu Stahlhelm o dwa lata, a także Adlerowi i Gilestielowi, skłonnym udostępnić miejsce na własnych serwerach, kosztem własnych serwisów. Serdecznie dziękuję również wszystkim użytkownikom, którzy korzystali z zasobów Stahlhelm Team.
_________________ Łukasz Świątkiewicz [współ-moderator|Panzer General] -----------------------
|