Polish Strategy Fans Forum

psff.wayofwar.org
Teraz jest 8 wrz 2010 o 01:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2

Autor Wiadomość
 Temat: Pola ruchu jednostek pancernych jak okrętów wojennych
PostNapisane: 8 wrz 2009 o 19:42 
Cywil

GG: 0
Mam taki "mały" problem i chciałbym by ktoś pomógł mi go rozwiązać. Wgrałem nową kampanię ze strony Steva [http://hosted.wargamer.com/pg2campaigns/steve/campaigns/pg2-campaigns.htm], a mianowicie: [b]German World Campaign (modified for Base equipment file) oczywiście dołożyłem do tego wymagany e-file: BaseEfile 6.6 i wszystko idzie ładnie do czasu pojawienia sie na polu bitwy ciężkich czołgów [KV-1 i kolejnycz, Tygrysa i Panery] które w ikonie oznaczającej możliwe pola ruchu zamiast czołgu mają okręta i tak też się zachowują: po lądzie nie chcą sie poruszać, natomiast świetnie poruszają się po wodzie (zarówno po rzekach jak i po morzu). W pierwszych scenariuszach mozna to zignorować, natomiast potem zaczyna to irytować i wypaczać realia gry. Próbowałem sobie z tym poradzić wymieniajac plik panzer2.dat ale to tylko miało wpływ na wyglad ikon poszczegółnych jednostek a nie na wartoiści ich ruchu i teren po którym miogą się porusza. Proszę pomóżcie bo utknełem na 28 scenariuszu i dalsza gra przy występowaniu tego błędu stała się kompletnie bezsensowna ......
Pozdrawiam wszystkich fanów PG i i z niecierpliwością czekam na wasze propozycje rozwiązania problemu.

Temat: Re: Pola ruchu jednostek pancernych jak okrętów wojennych
PostNapisane: 8 wrz 2009 o 20:32 
Kapitan
Kapitan

Myślę, że całośc wyjaśnienia zawiera się w tym oto zdaniu autora efila:

Cytuj:
You must use the new exe file I have created to use these efiles. It has movement types adjusted for better playability. Heavy track is a new movement and replaces Naval.

Rzecz w tym, że autor ma dwa efile - jeden nazywa się BaseEfile, a drugi BaseKorp (BK) efile.
Sprawdź czy ściągając, nie pomyliłeś jednego z drugim, i na który dokładnie napisana jest ta kampania.

A jakby co, to ta kampania ma też wersję na efil Adlera i myślę, że będzie to najbezpieczniejsze wyjście :). Ten Base jest jakiś strasznie po(prze)kombinowany.

Gustlik Center Forum
Polska strona o Panzer General 2:
Panzer General II

PostNapisane: 8 wrz 2009 o 22:26 
Cywil

Autor ma dużo wiecej e-faili (ok.20) i zastosował ten który na początku wydawał się dobry i ciekawszy od pozostałych - w tabeli na stronie Steva nie jest jednoznacznie wskazany e-fail który powinien być zastosowany. Sprawdziłem więc na pierwszej planszy kampanii (bo nie mialem innej mozliwosci) różne e-faile i wybrałen ten który wydał mi się najwłaściwszy i najciekawszy, a potem wyszł tak jak wyszło ......
Wrająć do propozycji Gustlika to sprawa ma się tak:
Zmiana e-faila BaseEfile 6.6 na BaseKorp (z 24-07-2007) lub na BaseKorp 1.7 (z 07-08-2009) co prawda rozwiązuje problem zakupu nowego sprzętu (Tygrysów lub Panter), które mimo takiego samego oznaczenia w polu ruchu jak w opisywanym problemie (okrętu zamiast czołgu) pozwalaja jednostką poruszać się po lądzie. Pojawia się się natomiast poważniejszy problem bo cała pieczołowicie konfigurowana armia w jednej chwili komletnie się rozpada - oddziały zmieniają rodzaj broni i kraj przynaleznoiści - totalny chaos - część myśliwców przemienia się w artylerię przeciwpancerną, samoloty bombowe w okręty, piechotę lub inny sprzęt (węgierski, wloski, francuski itd...), jednostki artylerii zmieniają się na jednostki rozpoznawcze i tak bez końca - nic nie przypomina armi która doszła z roku 37 do 43. Wymiana na e-faila na Adlerkorps Europa 2.8 (z 03-07-2002) lub na Adlerkorps Europe 4000 Beta v. 0.63 (z 12-04-2008) ma jeszcze bardziej opłakane wyniki bo większość jednostek wykazuje error i przedstawiana jest przez ikonę jednostki motorowej. Na tym etapie gry żadne z rozwiązań jest nie do przyjęcia. Każde z tych e-faili należałoby zastosiować na początku kampani wgrywając dodatkowo scenariusze i mapy do nich dedykowane - do ściągnięcia z podanej strony Steva.
Pozostaje zmodyfikować coś z tym co jest lub zacząć od nowa.
Ponieważ na razie nie mam zamiaru się poddać i zaczynać od nowa moje pytanie brzmi następująco:
Jaki plik odpowiada za ruchy poszczegółnych jednostek (nie tyle chodzi mi o wartość liczbową wskazującą na liczbę pół ruchu co na rodzaj terenu po którym może poruszać się jednostka) i jak można go (lub je) zmodyfikować.
Pozdrowienia dla Gustlika - dzięki za szybkie zabranie głosu, ale to nie nie do konca rozwiązuje mój problem - czekam na kolejne pomysły i uwagi.

PostNapisane: 8 wrz 2009 o 23:08 
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

GG: 3802729
hej

Moja rada, zacznij od nowa. Ale na upartego chyba możesz zmienić w e-filu ruch tych jednostek. Musisz wyedytować e-file pod LG Suite i tam to zmienić typ poruszania się.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

PostNapisane: 8 wrz 2009 o 23:11 
Kapitan
Kapitan

1) Nie można zmieniac efila w trakcie gry!!! Kończy się to dokładnie tak jak opisałeś. Mało tego jeśli efil nie jest DOKŁADNIE tym, na który została napisana gra, to nawet zaczęcie jej od nowa - nic nie pomoże. Jesli ściągnąłeś kampanię na BaseEfile, to tylko na tym zagra własciwie.

2) Przez podmianę na efil Adlera należy rozumiec: zmianę efila, ale TAKŻE i samej kampanii na wersję pod AK. Podmiana samego efila nic nie da - prócz bałaganu.

3) Za WSZYSTKIE dane jednostki odpowiada efil. Tam są zawarte wszystkie parametry opisujące jej zachowania, wygląd i dodatkowe właściwości. Wprowadzając jakąkolwiek poprawkę, ryzykujesz niekompatybilnośc.

Opisowo kampania/scenariusz działa tak:

Gra odczytuje, że w scenaruiszu na heksie (na przykład) 23,16 stoi jednostka (na przykład) E:1787. Sam kod E:1787 jeszcze nic nie znaczy, bo teraz gra sprawdza w efilu co to jest i:

W jednym efilu będzie to rosyjski samolot, a w innym niemieckie działo.

Dlatego jest absolutnie niezbędne, aby grac na tym efilu (i tylko na tym) na jaki kampania była napisana

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Ostatnio edytowano 8 wrz 2009 o 23:17 przez Gustlik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 wrz 2009 o 23:16 
Kapitan
Kapitan

Ervin von Rommel napisał:
hej
Moja rada, zacznij od nowa. Ale na upartego chyba możesz zmienić w e-filu ruch tych jednostek. Musisz wyedytować e-file pod LG Suite i tam to zmienić typ poruszania się.
Ervin von Rommel

Owszem, ale bardzo "na upartego" i z dużym ryzykiem, że nie wyjdzie. Nie wiadomo ile jednostek ma tak zmieniony ruch i w jakich kampaniach zostały użyte.

Gustlik Center Forum
Panzer General II

PostNapisane: 9 wrz 2009 o 17:11 
Cywil

OK - dzięki wszystkim za rady.

Spróbóję " na upartego" zmienić w e-filu ruchy jednostek - w sumie nic nie ryzykuję, zacząć od nowa zawsze mogę.
Jak się nie uda to trudn, przynajmniej przy okazji może nauczę się czegoś nowego.

Pozadrawiam wszystkich pancerniaków !!!!!

PostNapisane: 9 wrz 2009 o 17:20 
Generał brygady
Generał brygady

Ku chwale pancerza!

PostNapisane: 9 wrz 2009 o 19:46 
Cywil

Raport z pola bitwy !!

Pomysł z Suite PG2 okazał się jak najbardziej udany - czołgi zaczęły wreszcie jeźdić a nie pływać - trochę mi zajeło przejrzenie wszystkich jednostek w e-failu, okazało ze problem dotyczył ok 10 jednostek niemieckich i mniej więcej tylu samo radzieckich (czołgów i niszczycieli czołgów) i kilku jednostek inźynieryjnych (mostów mobilnych) różnych narodowości - najpradwdopododobniej auto e-faila przerabiał te jednostki z niewykorzystywanych jednostek morskich i zapomniał o korekcie ich jednostek ruchów. Jeżeli ktoś potrzebuje to posiadam obecnie najnowszą (nieoficjalną) wersję e-faila BaseEfile 6.6 (powiedzmy 6.7) i mogę przeslać zainteresowanym mailem.

Jeszcze raz dziękuję za wydatną pomoc i życzę wszystkim pancerniakom sukcesów w lidze - może kiedyś znajdę na tyle czasu by dołączyć do rozgrywek i was sprawdzić :-D :-D :-D

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2