Polish Strategy Fans Forum

psff.wayofwar.org
Teraz jest 8 wrz 2010 o 01:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Strona Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Temat:
PostNapisane: 18 wrz 2006 o 17:39 
Kapitan
Kapitan

Poprawka - a propos instalowania dźwięków - jeszcze raz dużymi literami:

Soundup Rayydersów, to nie jest ten sam soundup co ver. 2005!! Własnie sie okrutnie naciąłem

Efil Rayydersów wymaga ich i tylko ich soundup'a.

Gustlik Center Forum
Polska strona o Panzer General 2:
Panzer General II

Temat:
PostNapisane: 22 wrz 2006 o 14:16 
Kapitan
Kapitan

JEST INSTRUKCJA DO TWORZENIA GAMESETÓW!!!!

http://p090.ezboard.com/fjpspanzersfrm4 ... =835.topic

Na razie dla znających angielski - przetłumaczyć postaram się wkrótce.

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Temat: Instrukcja do gamesetów
PostNapisane: 25 wrz 2006 o 16:19 
Kapitan
Kapitan

UWAGA! Przeczytaj do końca - zanim zabierzesz się do edycji!!

Przygotowanie: Rozpakuj efil dla którego będziesz robił gameseta do jakiegoś bocznego katalogu

1) Otwórz LG Suite - z menu "Tools" wybierz: "Gameset Editor"

Obrazek

2) Zobaczysz okienko: "Gameset/Set text file". Wybierz: "Exe Game Set".

Obrazek

3) Następnie kilknij to:

Obrazek

4) Powinno pojawić się coś takiego:

Obrazek

5) Wybierz Panzer2.exe, którego chcesz użyć (Panzer2.exe, PG2UK210, etc.) i kliknij: "open"

Obrazek

6) Teraz w tym okienku wpisz 3-literowy prefix dla gameset'a. Proponuję użyć jakiegoś łatwo rozpoznawalnego skrótu - ponieważ ten prefix będą nosiły wszystkie pliki i katalogi danego gameset'a. Np: Adl dla efila Adlerkorps, czy RSF dla Raidersów.

Obrazek

7) Następnie kliknij "make folders" - zostaną utworzone potrzebne foldery

Obrazek

8) Teraz powinieneś widzieć nowe nazwy folderów dla nowego gameset'a, z dodanym 3 literowym prefixem. Uwaga - bez obaw! Stare nie zostaną skasowane! Edytor zawsze tworzy nowe pliki i foldery dodając je do starych - niczego nie nadpisuje!

Obrazek

9) Teraz kilknij "Select Panzer2",

Obrazek

10) Pojawi się okno wyboru: "Select Panzer2 File". To będzie plik Panzer2.dat który wybrałeś dla danego efila (wcześniej należy "potraktować go" urządzeniem do zmiany flag - jeśli efil tego wymaga!)

Obrazek

11) Wybierz i daj: "open".

12) Teraz powtórz kroki 9 - 11, dla następnych plików wymaganych dla gameseta posługując się kolejnymi 4 klawiszami:
a) Select Equip
b) Select Gui
c) Select Misc
d) Select Names

ALTERNATYWNIE - kliknij "Make Files" (klawisz poniżej "Make folders"). Pojawi się okno dialogowe w którym należy wskazać lokalizację plików
efila, którą przygotowalimy wcześniej - patrz początek

Nie należy akceptować lokalizacji domyślnie wskazanej w tym oknie, bo jest to katalog głowny gry - w takim przypadku pliki eqp, gui, misc i names zotałyby skopiowane z zawartoscią tych które mielismy w grze dotychczas - a nie o to chodzi.

Powstaną kolejne kopie plików z odpowiednim prefiksem, który ustawiłeś w pkt. 6)

13) Po tym wszystkim wybierz "Save As" - kiedy pojawi się okno dialogowe ustaw nazwę dla NOWEGO pliku wykonawczego PG.exe - nazywając go zgodnier z prefiksem gameset'a - teraz kilknij "save".

Obrazek

Pojawi się małe okienko, które potwierdzi, że wszystko przebiegło zgodnie z planem. Masz nowy plik startowy gry, który będzie odwoływał się do nowych katalogów i nowego efila - jednocześnie Twój dotychczasowy nie został skasowany i nadal posługuje się konfiguracją domyślną.

Obrazek

Kiedy teraz obejrzysz katalog główny gry - zobaczysz, że przybyło w nim plików i katalogów.

Obrazek

A więc zrobiłeś gameset dla drugiego efila - w katalogach scenario (lub userscen) - tych z prefiksem gameseta - umieść pliki przeznaczone do grania z tym efilem, a na pulpit wyprowadź skrót od odpowiadającego temu gamesetowi pliku *.exe

UWAGA! Podkreślę raz jeszcze - gameset editor tworzy nową konfigurację - nie naruszając starej - nie ma więc potrzeby tworzyć gameset'u dla ustawienia, w którym grasz dotychczas - ono nadal pozostanie - uruchamiane jak dotąd. Jednak jeśli zajdzie konieczność użycia Flag Switchera (a prawdopodobnie zajdzie) dla nowego gameset'u - usilnie zalecam zrobić backup pliku: panzer2.dat. żeby nie pomieszać grafiki i zawsze móc mieć pod ręka panzer.dat w ustawieniu dotychczasowym.

FlagSwitcher niestety nie robi nowej kopii tylko zmienia flagi w tym co jest, dlatego warto miec backup.

Backup pilku startowego: *.exe też warto zrobić, gdyby ktoś się pomylił i zapisując gameseta nie nadał temu plikowi nowej nazwy startowej - obawiam się, że w takim przypadku dotychczasowe ustawienia mogły by zostać nadpisane. Tylko się obawiam - bo nie testowałem skutków takiego błędu i nie wiem czy edytor ostrzega przed nadpisaniem - wybaczcie nie będę ryzykował.

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Ostatnio edytowano 27 wrz 2006 o 09:55 przez Gustlik, łącznie edytowano 2 razy

Temat:
PostNapisane: 25 wrz 2006 o 17:48 
Kapitan
Kapitan

I jeszcze szybka instrukcja - jak użyć FlagSwitchera do zmiany flag PRZED stworzeniem gameset'a

1) Kopiujemy nasz (ten który mieliśmy do tej pory) plik panzer2.dat gdzieś do bocznego katalogu

2) Ten, który pozostał w katalogu gry poddajemy obróbce FlagSwitcherem

3) Używamy gametset editora w/g intrukcji powyżej - podając jako plik bazowy do stworzenia setu, plik panzer.dat przerobiony FlagSwitcherem (broń Boże kopię!! - tę trzymamy na boku)

4) Po stworzeniu gameset'u będziemy mieli nowy plik panzer.dat - nazywający się trochę inaczej - z prefiksem - będzie to kopia tego, w którym zmienialiśmy flagi, ale z nową nazwą - odpowiednią dla gameset'u.

5) Ponieważ, jak wspomniałem, gameset editor, nie usuwa istniejących plików, a jedynie dorabia nowe - musimy teraz ręcznie wywalić panzer.dat (lub zachować go jako bazę dla nowych przeróbek FlagSwitcherem - zmieniając mu nazwę na panzer.old)

6) Z bocznego katalogu przywracamy nasz dotychczasowy panzer.dat, który będzie potrzebny, aby grać w naszą podstawową wersję gry.

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Temat:
PostNapisane: 25 wrz 2006 o 18:50 
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Piękne, piękne. Jakże to życie upraszcza...

Obrazek

Temat:
PostNapisane: 25 wrz 2006 o 19:06 
Podporucznik
Podporucznik

GG: 0
Dokładnie upraszcza życie i wiele miejsca oszczędza :)......

Temat:
PostNapisane: 25 wrz 2006 o 19:09 
Kapitan
Kapitan

No, Luisowi ktoś w końcu powinien pomnik postawić... :icon0023

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Temat:
PostNapisane: 26 wrz 2006 o 20:28 
Podporucznik
Podporucznik

No Gustlik co prawda udało mi sie dzis zrobic ten cudowny gameset według Twojej instrukcji ale były pewne problemy i wątpliwości....

Po pierwsze: czy moge zrobic gameset z efilu RSF 2 i SSI ? Można...ale czy oba efile moga korzystac ze zbioru tych samych ikonek Panzer2.dat ? Wyszło mi dzis że mogą bo wszystko działa ale chce a raczej MUSZE mieć pewność 100 %.....czy Panzer2.dat Rayydersów to po prostu ten sam co SSI tylko mocno rozbudowany ? Czy odpowiednie numery jednostek <-> ikonek w e-filu SSI maja te same dojścia w Panzer2.dat Rayydersów ?

Po drugie - bardzo dużo czasu głowiłem sie nad tymi plikami equipment, gui, names, misc ....97.....dotyczące gamesteu którego robiłem z gry o e-filu SSI....robiłem wszystko tak jak kazałeś Gustlik do punktu 11 - wszystko działało - edytor utworzył faktycznie katalogi o prefiksie SSI (który ustaliłem wcześniej)...i przyszło w końcu do tych plików....więc wziąłem select i wskazałem wszystkie pliki...

Powstaną kolejne kopie plików z odpowiednim prefiksem, który ustawiłeś w pkt. 6)

No i tutaj sie nie zgadza....moja pierwsza reakcja: pliki sprzętu z odpowiednim prefiksem SSI NIE POWSTAŁY !!!...przyjrzałem sie trochwe wielkości tych plików w głównym katalogu o nazwach standardowych Euipment97...Misc97....i o zgrozo zauważyłem że edytor podminił mi moje pliki ze sprzętem z RSF na SSI....a ja wyobrażałem sobie to tak że edytor stworzy takie pliki z ta sama nazwa ale z tym prefiksem a stare zostaną...... :)

Wynik musiałem wszystko robic od nowa - tym razem zastoswałem taka taktyke że wziąłem SELECT i odpowiednie pliki ale zaraz później zmieniałem im NAZWY RÊCZNIE - dzięki czemu zostały utworzone w głównym katalogu gry właśnie takie pliki z odpowiednimi nazwami nie podmieniając "starych".....

Problem w tym że edytor Lusia nie pozwala na dłuższe nazwy w tych okienkach kiedy ustala sie nazwy equipmentu dla drugiej wersji gry....więc nie da rady stworzyć czegoś takiego Equip97_SSI ani nawet Gui97_SSI....musiałem zrobic E97_SSI i G97_SSI wiem że szczegółów sie czepiam - ale w Twojej instrukcji jest napisane że program automatycznie stworzy sobie te pliki z prefiksem a tak nie jest.... !!!!!

Uffff....koniec....co prawda mam juz wersje gameetowaale może cos zrobiłem na opak, albo z wielkim łukiem dlatego czekam na wyjaśnienia....

Temat:
PostNapisane: 27 wrz 2006 o 00:16 
Kapitan
Kapitan

Co do pierwszego - nie jestem w stanie sprawdzić wszystkich jednostek w tych dwóch efilach - to masa roboty, ale tak na zdrowy rozum: jeśli dotąd wszyscy grali na tych efilach podmieniając je ręcznie do tego samego panzer.dat - to znaczy, że są kompatybilne. Zresztą u raidersów nie widziałem uwagi, żeby zmieniać panzer.dat - tylko efile - więc na 90% nie trzeba. Manualne sprawdzenie numeru kazdej jednostki to naprawdę mrówcza praca - trzeba wziąć to na logikę.

Mozna sprawdzić przy pomocy LG Suite - on potrafi zrobić raport, ale tylko dla konkretnego scenariusza - jesli coś będzie spoza e-fila - pokaże komunikat "out of range"

Poza jednostkami, w panzer.dat są jeszcze flagi i państwa uwzględnione w efilach, ale to najłatwiej sprawdzić porównując odpowiadające tym efilom pliki "gui" - kraje powinny być w tej samej kolejności w kolejnych liniach - no i oczywiście powinno być ich tyle samo.. Nie wiem czy Raidersi zalecali gdzieś używanie FlagSwitchera do ich efili - jesli nie - to z głowy. To wszystko potwierdzi, że panzer.dat może być taki sam. Choć tak naprawdę nie próbowałem. Najbezpieczniej na pewno jest mieć tyle kopii panzer.dat ile gamesetów - choćby zawartość była ta sama. Chodzi o nazwę. Nie wiem czy można zadać kilku gamesetom korzystanie z tego samego panzer.dat (o tej samej nazwie). Ale wszystko jest jeszcze do udowodnienia :lol:

Uff - co do drugiego, to potrzebuję chwili na testy.

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Temat:
PostNapisane: 27 wrz 2006 o 10:02 
Kapitan
Kapitan

Przetestowałem i uzupełniłem instrukcję - patrz początek i pkt 12.

....więc wziąłem select i wskazałem wszystkie pliki...

ale to muszą być pliki z twojego nowego efila umieszczonego gdzieś "z boku" - jeśli wskazałeś te z głównego katalogu, to faktycznie przekopiował ich zawartość ze starych do nowych

Jeszcze trochę cierpliwości - dla mnie też to jest, póki co, chińszczyzna. Ale damy radę :lol:

"Ze szwagrem po pijanemu nie takie rzeczy robiliśmy..." :lol: :lol: :lol:

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Temat:
PostNapisane: 27 wrz 2006 o 11:57 
Podporucznik
Podporucznik

Co do Panzer2.dat wydaje mi sie że wszystko w porządku - dlaczego ? Bo wszystko działa :)...odpalam SSI_PG2UK210 - i widze że kawaleria ma ikonke jak regularni i może być transportowana ciężarówkami :) (najwięskzy bezsens tego e-filu)...Rayydersi nie mieli chyba własnych flag więc w aplikacji SSI są identyczne....

W ogóle jesli chodzi o Panzer2.dat to własnie na tym można najwięcej oszczędzić :) - jesli sie inaczej nie da...Gameset traci powoli sens - pozosatje tak na parwde tylko wspólny katalog MAP (fakt że zajmuje najwięcej). Ale dzięki mojemu połączeniu (według instrukcji Gustlika) oszczędziłem prawie 85 mega !!! a dla graczy którzy muszą ściągnąć obie wersje z neta 85 mega to spora różnica.

Pozostawiłem tez wspólny katalog SFX - wiem że Rayydersi maja inne dzwięki - ale skoro wcześniej na nim dało sie grać w scenariusze oryginalne i dzwięki były więc teraz też moga być....I SĄ....bo są te same nazwy plików - ale dzwięki juz ulepszone.

CO do Twojej intrukcji - ciesze sie że zrozumiałeś mój wcześniejszy bełkot....tak za drugim razem już nie kopiowałem tych plików za opmocą COPY TO tylko wpierw w głównym katalogu Panzera utworzyłem EQUIPMENT_SSI i tam walnąłem wpierw wszystkie pliki....a później już wiesz co i jak robiłem....

Dalej jest dla mnie jednak zagadką Panzer2.dat - tą konwersje robie na potrzeby gry PBEM do General's Guild i zależy mi żeby wszystko było w należytym porządku w końcu z tego będzie korzystać ponad 40 graczy z Ligi....jak coś wyjdzie źle będzie chaos i panika....

Mam więc prośbe: umięsciłem swojego GAMESETA na serwrze - jeśli chce Ci sie ściągac i sprawdzić czy wszystko OK będe bardzo wdzięczny:
http://rapidshare.de/files/34559722/Pan ... AMESET.exe

PS. I prośba do Is_Wookiego ten link skąd sciągnąć 2 w 1 wrzuć może PÓ¬NIEJ do jakiegoś wątku Panzer General 2: Skąd pobrać ?

Temat:
PostNapisane: 27 wrz 2006 o 13:39 
Kapitan
Kapitan

Ściąga, ściąga, ściąga...... :D

A póki co, to powiem jeszcze tak:

Myślę, że dla celów opisowych wygodnie będzie używać określenia "środowisko". Np: środowisko Rayyder's i środowisko JP's Panzers.
Jak wiadomo Rayydersi użyają czterech efili (SSI, WFK i dwóch swoich), JP's Panzers, to przede wszystkim Adler, S.Brown i Composite e-file.

Skoro Rayydersi do swoich scenariuszy zalecają zamiany efili, bez wspominania o podmianie SFXów czy Panzer.dat, to zakładam, że to środowisko używa tych samych ikon i dźwięków.

A więc katalog SFX może być wspólny póki tworzymy gamesety dla tego samego środowiska efili. Podobnie panzer.dat - jak pisałem powyżej - zmiany mogą dotyczyć flag państw biorących udział w poszczególnych efilach, ale to można sprawdzić porównując pliki gui.txt (patrz dwa posty wyżej). Wydaje mi się jednak, że całe środowisko Rayydersów ma to samo

Odkąd pojawił się nowy upgrade Panzer.dat'a (ten z sierpnia) efile Rayyders i JP's Panzers mogą korzystać z tych samych panzer.dat, z tym że przy większej ilości efili trzeba korzystać z FlagSwitchera.

Katalog SFX niestety jest różny - jesli ktoś chce wyjść poza środowisko Rayydersów, ale można sobie sprawę uprościć: jeśli chcemy poruszać się pomiędzy tymi środowiskami z jednym katalogiem SFX, to można przecież w efilu Rayyders (przy pomocy LG Suite) zmienić sobie dźwięki przy jednostkach tak, żeby pasowały do SFX z all-in-one patcha. Sprawa odrobinę pracochłonna, ale prosta nawet dla średnio zaawansowanego użytkownika a jeśli weźmiemy pod uwagę oszczędność miejsca, to chyba warto poświęcić trochę czasu.

Oczywiście to wszystko dotyczy tych, którzy chcą wyjść z gamesetami poza świat Rayydersów.

PS. Myślę, że oprócz oszczędności miejsca, największą korzyscią z gamesetów jest możliwość trzymania całej mapowej grafiki w jednym katalogu - a więc można sobie tam załadować wszystkie istniejące pliki shp do map - bez zastanawiania się więcej: "czy ja taką mapę mam i, do ciężkiej nędzy, gdzie???" oczywiście pliki: "nazwa.map", trzeba porozdzielać na rózne katalogi scenariuszowe pamiętając o limicie 200/katalog.

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Temat:
PostNapisane: 27 wrz 2006 o 14:51 
Kapitan
Kapitan

POST TYMCZASOWY do Depeta

Ściągnąłem - ale widze tam pewien bałagan - tak że na razie wycofaj ten upload - szczegóły w mailu.

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Temat:
PostNapisane: 27 wrz 2006 o 17:56 
Kapitan
Kapitan

Jest konkretna odpowiedź od Luisa - tu w oryginale:

http://p090.ezboard.com/fjpspanzersfrm4 ... =835.topic

Konkluzja jest taka, że można mieć jeden plik panzer.dat do wszystkich gamesetów - w środowisku Rayydersów tyle wystarczy.

Natomiast jeśli używane efile różnią się zestawem flag i państw, trzeba poddać panzer.dat pewnemu zabiegowi - mianowicie zaimplementować mu "do środka" wszystkie dostępne w tej chwili zestawy flag i plansze dossier, przy pomocy innego narzędzia Luisa - czyli PG2 Shp Tool. Wtedy tworząc gameset wskazujemy zawsze na ten sam plik panzer.dat, tylko z użyciem innego zestawu flag. (jest tam taki klawisz - na dole po prawej "Interface files"). Wtedy fizyczne kopiowanie panzer.dat nie jest potrzebne - każdy gameset będzie uruchamiał zawsze ten sam panzer.dat, tylko z innym zestawem flag - sprytek!

Gustlik Center Forum
Panzer General II

Temat: Re: Panzer General II: Jak zainstalować dodatki do gry?
PostNapisane: 11 kwi 2008 o 14:41 
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Wątek zostanie zaktualizowany, w związku z rozwojem poprawek do gry.

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Strona Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2